Fractievoorzitter Wilma Schouten reageert namens GroenLinks

Gisteravond heeft raadslid Wilma Schouten namens GroenLinks gereageerd op het coalitieakkoord van de collegepartners CDA/VVD. Ze ontving - hoewel dat ongebruikelijk is in een openbare raadsvergadering - hiervoor een welgemeend applaus van de aanwezigen op de publieke tribune.

"Allereerst onze complimenten voor de wijze waarop de coalitie het formatieproces heeft doorlopen - met aandacht voor standpunten van álle fracties. Wij hebben dit proces van inclusieve democratie zeer op prijs gesteld. Het coalitieakkoord heeft veel standpunten waarover we niet van mening verschillen, en die ook in het verkiezingsprogramma van GroenLinks te lezen waren. Met betrekking tot de vormgeving onze complimenten voor een toegankelijk en herkenbaar document .

Het verheugt ons om te constateren dat de coalitie op vele manieren wil inzetten op het gedijen van mensen, dieren, natuur, cultuur, milieu en klimaat. We lezen echter ook enkele tekstpassages waarover GroenLinks een andere mening heeft.

Een voorbeeld is het begrip ‘circulaire landbouw’. Waar de coalitie spreekt over innovaties op het gebied van mestverwerking en mestverwaardiging als goede basis voor ‘circulaire landbouw’, wil GroenLinks benadrukken dat het mestoverschot – met alle gevolgen voor klimaat en bodem - aan de voorkant moet worden opgelost. Dit is niet van vandaag op morgen realiseerbaar, maar gelukkig zien we de laatste tijd steeds meer bewustwording bij diverse partijen om samenwerking te zoeken, en het spanningsveld tussen gevestigde belangen en nieuwe, duurzame belangen op te lossen. Stimuleren van de agrarische sector om innovatief te investeren in opwekken van duurzame energie juichen wij toe. Onze kanttekening daarbij is dat biogas op korte termijn weliswaar schoon gas oplevert - waarmee het een circulaire oplossing lijkt - maar GroenLinks is dus geen voorstander van intensieve veehouderij. Wat ons betreft is biogas voorlopig acceptabel, maar op termijn geen groene, duurzame oplossing.

Het hoofdstuk duurzaamheid heeft voor ons de grootste prioriteit. De genoemde percentages energiebesparing en duurzame energie opwek per 2023 en 2030, zoals overgenomen uit de Twentse Energiestrategie, zijn wat ons betreft een minimum. Wij denken dat er meer gedaan en bereikt moet worden. Alleen al met het isoleren van huizen kan veel meer bespaard worden en we zullen de coalitie hier kritisch op volgen. Ook vinden we dat er meer aandacht moet zijn voor het klimaatbestendig maken van kernen en ommelanden, o.a. wat betreft de waterhuishouding. Bij het hoofdstuk ‘Inclusieve samenleving’ zien wij graag nog meer aandacht voor ouderenzorg, en voor GroenLinks was een pilot Basisinkomen 55+ ook een belangrijk speerpunt. Bij het onderwerp ‘Onderwijs’ aandacht voor educatie in duurzaamheid, natuur- en milieu.

Al met al biedt het coalitieakkoord een goede basis om met vertrouwen de komende raadsperiode aan de slag te gaan. Het biedt veel mogelijkheden voor samenwerking en constructieve oppositie. Tevens is het voor ons aanleiding om kritisch debat te voeren over onze genoemde prioriteiten, om te beginnen tijdens de bespreking van het koersdocument.

Alle benoemde wethouders, raadsleden en nog te benoemen raadscommissieleden van harte gefeliciteerd en veel succes gewenst in de komende raadsperiode!"