Mijn naam is Paul van Zwieten (62). Na mijn studie Biologie in Wageningen heb ik jaren gewerkt als visserijonderzoeker voor verschillende ontwikkelingsorganisaties in onder meer in Papua Nieuw Guinea en Zambia. Na terugkeer in Nederland werd ik onderzoeker en docent visserijbeheer bij de Wageningen Universiteit als. Ik werk veel samen met jonge onderzoekers in opleiding uit bijvoorbeeld Vietnam, Indonesie, Tanzania en andere landen in Zuid-Oost Azie en Afrika aan mogelijkheden om duurzaam te vissen in meren, langs kusten en in oceanen. Daarbij gaat het altijd om een afweging tussen de noodaak van vaak arme kleinschalige vissers om hun brood te verdienen en om dit op een ecologisch duurzame manier te doen met behoud van biodiversiteit. Over dezelfde onderwerpen geef ik ook onderwijs aan studenten die terechtkomen bij een waaier van onderzoeksinstituten, bij natuurbeschermingsorganisaties, overheden en in het bedrijfsleven.

Wat doet een internationaal georiënteerde visserijbioloog – visdokter zeggen ze hier – in Twente? Sinds begin deze eeuw woon ik met mijn partner, een geboren en getogen twentse boerendochter, in Klein-Agelo. Het is hier prachtig wonen, veel rust, schoonheid en aardige mensen. Allang zocht ik naar manieren om me ook persoonlijk in te zetten om die twentse kwaliteiten te versterken, en het initiatief om een GroenLinks afdeling in Dinkelland op te zetten sprak me dan ook meteen aan.

Zoals in mijn werk staat de ecologische duurzaamheid van land-, water-, en energiegebruik voorop met in achtneming van de soms moeilijke positie van agrarische en andere ondernemers om tot duurzame oplossingen te komen. Ik werk graag mee aan het zoeken naar, ondersteunen en versterken van originele, lokale, initiatieven van ondernemers en vrijwilligers voor een duurzaam Dinkelland.