Meer dan de helft van mijn loopbaan heb ik mij ingezet voor natuur en milieu. Daartoe zijn allerlei opleidingen gevolgd. Reeds van jongs af aan heb ik een bijzondere voorliefde voor de natuur. In mijn vrije tijd trek ik er dan ook vaak op uit. Naast natuurbeleving houd ik me ook bezig met natuurfotografie. In dat kader verzorg ik al ruim 30 jaar lezingen over de natuur; niet zelden met beelden uit de eigen leefomgeving. In 1983 heb ik in Weerselo een natuurbeschermingsvereniging helpen oprichten; de huidige Natuur- en vogelwerkgroep “de Grutto” (www.nvwgdegrutto.nl). Ruim 500 mensen voelen zich hiermee verbonden.

Voor velen uit de natuurwereld ben ik al lang geen onbekende meer. Al jaren gaat de gestage achteruitgang van de biodiversiteit mij aan het hart, hetgeen ik niet onder stoelen of banken steek. Veel dieren, planten en insecten verdwijnen uit ons landschap zonder dat we hiervan bewust zijn. Ook in Dinkelland is dat het geval. Door de handen ineen te slaan kunnen we deze teloorgang een halt toe roepen. Het is mogelijk de biodiversiteit te versterken ten faveure van ons waardevolle landschap, waarvan we met z’n allen in allerlei vormen profiteren. Dat kan zelfs al gewoon in de eigen woonomgeving.

Waar ik me zorgen over maak is dat kinderen heden ten dage veel te weinig buiten komen, te weinig weerstand opbouwen en (te) weinig kennis hebben van de natuur en hun directe leefomgeving. Kennismaken met de veelzijdigheid van de natuur is niet alleen goed, maar vooral ook leuk voor kinderen. Ze krijgen hierdoor ruimtelijk inzicht, leren omgaan met planten en dieren, hun motoriek wordt ontwikkeld en bovenal is het vertoeven in de buitenlucht gezond. Juist nu in deze digitale tijd.

Om hier iets aan te doen, maak ik sinds 2016 in Dinkelland en Tubbergen deel uit van de projectgroep NEOL (Natuureducatie Op Locatie). De doelstelling van deze projectgroep is om de basisschooljeugd aan de hand van allerlei activiteiten geleidelijk (meer) in contact te brengen met de natuur. Kortweg gezegd: de terugkeer van de biologieles in het onderwijs. Recente voorbeelden zijn: het schoolproject “Red de vlinder en de Bij” en de buitenschoolse activiteit “Help de vogels de winter door”. Motto: De kinderen van nu zijn de beleidsmakers van de toekomst en mogelijk ook de opvoeders van een nieuwe generatie natuurliefhebbers.  

Waar ik ook graag een lans voor wil breken is het vrijwilligerswerk. Zij zijn eenvoudigweg onmisbaar voor de samenleving. Menige instelling, vereniging of organisatie zou zonder hen niet kunnen bestaan of functioneren. Het werk is leuk om te doen, je leert ervan, ontmoet nieuwe mensen, blijft betrokken én niet in de laatste plaats: je draagt bij aan een geoliede samenleving! Iets goeds doen voor een ander geeft voldoening. Een dankbare blik of een blij gezicht is vaak al voldoende. Helaas schort het nog wel eens aan een stukje waardering.

Wat me naast de geschetste problematiek aanspreekt in de standpunten van GroenLinks Dinkelland zijn vooral ook, werken aan:

  • Een duurzaam en sociaal Dinkelland;
  • Een schoon milieu;
  • Een prettige en veilige woonomgeving;
  • Zorg op maat;
  • Passend onderwijs;
  • Toewerken naar een waardig bestaan voor eenieder.

Om al deze redenen stel ik graag mijn kennis en kunde beschikbaar, omdat ik veel van mijn persoonlijke standpunten terug zie in het partijprogramma. Dat is waarom ik mij heb aangemeld als steunfractielid.